Info

Algemeen

CHIRO OKIDO, CREATIEF SOWIESO, VRIENDSCHAP EVENZO, SAMEN ZIJN WE ZO ūüĎć!

Ben jij tussen de 6 en 18 jaar oud en heb je last van saaie zondagen? Heb je zin in speelse activiteiten en uitdagingen? Ben je niet bang van de regen of om je af en toe eens vuil te maken? Dan is onze Chiro zeker iets voor jou!

Chiro Okido Herzele is opgericht in 1986 en is sindsdien verantwoordelijk voor de gelukkigste jongeren uit Herzele en omstreken! Jongeren en hun geluk staan voor ons op de eerste plaats en we vormen door onze wekelijkse activiteiten en knotsgekke evenementen en kampen één grote familie waar iedereen welkom is.

Naast gewone Chirozondagen organiseren wij verschillende nevenactiviteiten en evenementen zoals onze legendarische fuif, ons eetfestijn waar je overheerlijke steaks of iets anders kan komen eten en onze zeer populaire Berlijnse bollenverkoop! Iedere afdeling gaat ook samen eens op weekend: dat wil zeggen 1 lange Chiro van vrijdag tot zondag. Jaarlijks gaan we ook met heel de bende op uitstap naar een pretpark. Plezier en amuseleute gegarandeerd, en dat dus het ganse jaar door!

NEEM ZEKER EENS EEN KIJKJE NAAR ONZE ALGEMENE KALENDER OM UP-TO-DATE TE BLIJVEN! ONDER "AFDELINGEN" KAN JE DE SPECIFIEKE KALENDER PER AFDELING VINDEN! 

Het werkjaar wordt altijd afgesloten met een kamp van 10 dagen in de zomervakantie! Meer info onder "Op Kamp".

Dit jaar hebben we 200+ enthousiaste leden en 41 gemotiveerde leidsters en leiders!


Voor wie?

In verband met de minimumleeftijd

Soms krijgen we de vraag van ouders of het mogelijk is om kleuters te laten aansluiten bij de Chiro. Dergelijke verzoeken kunnen wij helaas niet positief beantwoorden.

Waarom niet? Is het niet de taak van de Chiro om voor iedereen open te staan? Iedereen te ontvangen en hen gelijke kansen te geven, en op die manier een soort Chiro-familie/gemeenschap te vormen?
Dat zijn en blijven inderdaad fundamentele waarden waarop wij als Chiro willen steunen. Het is juist om die waarden in de praktijk te kunnen omzetten dat wij genoodzaakt zijn om deze maatregel te nemen.

Op deze manier trachten wij ook de richtlijnen van Chirojeugd Vlaanderen te respecteren. Algemeen wordt binnen Chirogroepen een minimumleeftijd van 6 jaar gehanteerd. Chirojeugd Vlaanderen brengt belangrijke argumenten naar voor om deze beslissing te ondersteunen:

  • Het is pas echt zinvol om in groep met kinderen samen te spelen vanaf het eerste leerjaar.
  • Kinderen krijgen in het eerste leerjaar heel wat vaardigheden mee die van pas komen in de jeugdbeweging.
  • Chirojeugd Vlaanderen wil dat Chirogroepen prioriteit blijven geven aan het behouden van de aspirantenafdeling. Starten met een kleuterafdeling kan dat op lange termijn in het gedrang brengen.
  • Chirojeugd Vlaanderen heeft hierover een afspraak gemaakt met Scouts en Gidsen Vlaanderen en KSA.

Voor de indeling van onze afdelingen hanteren wij de volgende criteria (werkjaar 2023-2024):

  Geboortejaar Studiejaar
Ribbels 2017 1e leerjaar
Sloebers 2016 2e leerjaar
Speelclub 2015-2014 3e en 4e leerjaar
Rakwi's 2013-2012 5e en 6e leerjaar
Tito's 2011-2010 1e en 2e middelbaar
Keti's 2009-2008 3e en 4e middelbaar
Aspi's  2007-2006 5e en 6e middelbaar

De situatie is natuurlijk denkbaar dat kinderen op school een studiejaar overslaan of bepaald studiejaar dubbel volgen. Volg jouw zoon of dochter een aangepaste studieloopbaan en komt zijn of haar studiejaar niet overeen met het geboortejaar? Neem dan contact op met de groepsleiding om de afdeling te bespreken via chirookidoherzele@gmail.com


Waar?

De chiro vindt plaats aan onze Chirolokalen, die zich bevinden in de Tuinwijkstraat 4 in Herzele (het groene paviljoen aan de parking van het nieuwe kinderdagverblijf).

OPGELET: Onze lokalen worden niet verhuurd.


Wanneer?

De startdag gaat door op 17 september 2023 van 12:30 - 17:00. Nadien is het wekelijks Chiro op zondag van 14u tot 17u!


Inschrijven

Indien je niet aanwezig was op onze startdag of nog wilt aansluiten na onze instapperiode, dan kan inschrijven gedurende het werkjaar door contact op te nemen met de groepsleiding.

Het lidgeld bedraagt 40 euro. Hiermee wordt de verzekering, de administratiekosten en de aansluiting bij Chiro Nationaal betaald. Bij deze ‚ā¨ 40¬†is ook een drankje op elke Chirozondag inbegrepen. Het lidgeld mag overgeschreven worden op het rekeningnummer BE70 0016 0875 7225¬†(BIC: GEBABEBB) met als vermelding "naam lid + afdeling".

Om chiro betaalbaar te houden voor iedereen¬†lanceert Chirojeugd Vlaanderen in 2023-2024 een¬†sociaal tarief.¬†Dit komt erop neer dat de aansluitingskost voor de verzekering¬†die wij als vereniging moeten betalen¬†aan Chirojeugd Vlaanderen verlaagd wordt. Voor leden die het¬†financieel moeilijker¬†hebben, vragen wij voor het werkjaar van 2023-2024¬†‚ā¨25.¬†Zo hopen we dat de kostprijs van Chiro voor zo weinig mogelijk kinderen en jongeren als hindernis werkt.¬†Om in aanmerking te komen voor het sociaal tarief hoeven ouders¬†geen bewijsstukken¬†voor te leggen. We hebben er alle¬†vertrouwen¬†in dat hier op een verantwoorde manier mee zal omgegaan worden.


Verzekering

Bij de inschrijving in onze jeugdbeweging wordt elk lid automatisch aangesloten bij de Chiroverzekering van Chiro Nationaal. Meer informatie hierover vind je op: https://chiro.be/verzekeringen


Uniform

Op de Chiro durft het er al eens wild en vuil aan toe gaan. Wij zien onze leden dan ook graag in aangepaste speelkledij naar de Chiro komen. Ons uniform bestaat doorgaans uit een donkerblauw Chiro t-shirt, een korte broek of rok. Vaak wordt er ook gekozen om een hemd of trui aan te kopen, maar daar zijn jullie volledig vrij in.

Onze eigen Chirotrui, t-shirt en topje zijn jaarlijks te koop bij de start van het Chirojaar. Wij organiseren hiervoor 2 pasdagen, dit telkens aansluitend op de Chironamiddag.

  

Hieronder een overzicht van de kledij bij ons besteld kan worden: 

Voor al de rest (shorts, rokken, truien, hemd of t-shirts) verwijzen wij u graag door naar De Banier: https://www.debanier.be/chiro.html


DE BANIER

Ben jij op zoek naar een Chirorok of -broek? Een hemd of een trui? Of eerder leuke accessoires zoals een zonnebril, een pet of een drinkbus? Dan ben je bij De Banier aan het juiste adres!

Een Chiroheld koopt bij De Banier, want kopen bij De Banier = Chiro steunen.

De Banier maakt deel uit van de groep Chiro en zorgt er voor dat Chiroleden op meer dan 10 plaatsen in Vlaanderen terecht kunnen voor materiaal en kledij.

De dichtsbijzijnde Baniers zijn die in Aalst (Molenstraat 65) en in Gent (Hoefslagstraatje 1).

https://www.debanier.be/chiro.html